Grattis till vinsten Britta Andres!

Spara favorit 8 feb februari 2017

Britta Andres är doktorand vid forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet. Britta Andres vann tävlingen "The Gunnar Sundblad session for young researchers" som genomfördes som en Pecha Kucha på Ekmandagarna i Stockholm 24-25 januari 2017.

- Berätta lite om dig själv.

Jag heter Britta Andres och är doktorand i teknisk fysik. Jag har en bakgrund i nanoteknologi och pappersteknologi och jobbar idag med olika spännande material som t.ex. grafen och nanocellulosa. I materialfysikgruppen jobbar vi mycket med olika funktionella material för olika applikationer inom energikonvertering och lagring. Vi utvecklar nya material och koncept för t.ex. superkondensatorer, solceller och vindkraftverk.

- Berätta lite om forskningen som du presenterade vid Ekmandagarna i Stockholm.

Där presenterade jag en del av min forskning som handlar om storskaliga elektroder för superkondensatorer. Jag visade att det är möjligt att tillverka prisvärda och miljövänliga superkondensatorer som kan användas i elbilar med hjälp av pappersindustrins stora produktionsanläggningar. Dessutom kan materialkostnaderna sänkas med 90 procent genom att använda billiga material som grafit och papper. På så sätt kan kostnaderna för superkondensatorer och relaterade produkter sänkas och därmed stödja kommersialiseringen av miljövänliga elbilar.

- Hur går en Pecha Kucha till?

En Pecha Kucha presentation innehåller alltid 20 bilder som visas 20 sekunder vardera. Det är ett roligt och annorlunda sätt att göra en presentation, men det är också en utmaning för oss forskare som är vana att förklara allt i minsta detalj.

- Priset var ett resestipendium, vet du vart du ska resa för pengarna?

Det har jag inte bestämt än, men jag har många idéer. Jag skulle gärna vilja besöka olika forskningsinstitut och läsa en intressant kurs någonstans.