STINT-stipendium 2017 till Håkan Edlund

Spara favorit 21 apr april 2017
Håkan Edlund, Professor i fysikalisk kemi vid avdelning CHE.

Håkan Edlund, professor i fysikalisk kemi vid avdelning CHE, har fått STINT-stipendium och kommer att undervisa vid New York University under höstterminen 2017. Grattis Håkan!

Han kommer att vara ansvarig lärare på kursen Termodynamik och Kinetik för studenter som läser grundutbildningar i kemi, däribland läkarstudenter.

- Det känns inspirerande och fantastiskt kul att få åka till USA och undervisa en termin, säger Håkan Edlund. Jag har tidigare varit post doc vid University of Delaware och hoppas att min vistelse som lärare vid New York University ska ge både ny kunskap och erfarenheter från deras utbildningssystem som jag kan ha nytta och glädje av i min undervisning vid Mittuniversitetet.

Håkan kommer att delta i det dagliga arbetet vid kemiinstitutionen där det finns både avancerad forskning och utbildning. Deras sätt att examinera och betygsättning ser annorlunda ut och han hoppas att han får nya idéer och inspiration som kan ge avtryck även i undervisningen vid Mittuniversitetet. Håkan arbetar sedan mer än 25 år vid Mittuniversitetet. Han undervisar i kemi på basåret, civilingenjörsutbildningen och lärarutbildningen. Delar av sin tid bedriver han forskning inom teknisk yt- och kolloidkemi vid FSCN i Sundsvall.

- New York University har också avancerad forskning inom kemiområdet och jag kommer att kunna delta vid seminarier och föreläsningar med forskare från hela världen under min tid i USA. Min förhoppning är att det kommer att vara till nytta även för vår forskning inom teknisk kemi och fysik vid Mittuniversitetet, säger Håkan.

Stipendiet delas ut av STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning). I år har det varit ett stort intresse från svenska lärosäten. STINT har beviljat ett rekordstort antal stipendier på sammanlagt 6,85 miljoner kronor i årets omgång av Teaching Sabbatical programmet. Under hösten 2017 kommer 15 universitetslärare att undervisa på ett av STINTs tio partnerlärosäten i USA, Japan, Hong Kong och Singapore. Håkan är den ende från Mittuniversitetet. Tidigare har två lärare från Mittuniversitetet erhållit stipendiet, Lena Ivarsson, UTV, och Maths Bertell, HUM.

- Det här stipendiet är något jag varit intresserad av i några år. Jag har sökt tidigare men utan framgång, säger Håkan. Nu tog jag chansen igen och sökte och denna gång gick det vägen. Jag ser verkligen fram emot att få åka till New York i augusti och att få chans att utvecklas som universitetslärare och komma tillbaka med nya erfarenheter och perspektiv från deras miljö.

Läs mer om STINT-stipendiet.

Möt en STINT-representant och ansök om stipendium