Forskningsingenjör inom forskningsprojekten Gröna Pro och BioRem Fiber

Spara favorit

Mittuniversitetet, Institutionen för kemiteknik

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier

Institutionen för kemiteknik har sin verksamhet på Campus Sundsvall. Institutionen utbildar och bedriver forskning inom energiteknik och kemiteknik.

Forskningsprojektet BioRem Fiber syftar till att utveckla marknadsanpassad miljöteknik för att sanera fiberbankar längs Västernorrlands kust med bioremediering dvs. med hjälp av svamp, växter och bakterier. Fiberbankar och fiberrika sediment är förorenade med giftiga tungmetaller och organiska svårnedbrytbara miljögifter och utgör ett betydande hot mot vattenekosystemen samt människors och djurs hälsa. Vi söker nu en forskningsingenjör som ska arbeta med att rena fiberbanksmaterialet från tungmetaller och organiska miljögifter, så att det sedan kan nyttiggöras för framställning av produkter såsom proteiner, lipider och biobränslen etc. De senare arbetsuppgifterna ska även kombineras med arbete inom projektet GrönaPro - Gröna kemikalier från skog och skogsprodukter.

Arbetsuppgifter: I arbetet ingår att med hjälp av mikrober i bioreaktor optimera produktionen av proteiner och lipider från skogsbiprodukter samt att via bioremediering oskadliggöra och avskilja miljögifter och tungmetaller som finns i fiberbanksmaterial.

Behörighet och bedömningsgrunder: Tidigare erfarenhet av forskning med liknande arbetsuppgifter som efterfrågas är meriterande. Som meriter betraktas kunskaper och erfarenheter inom biokemi, bioteknik, analytisk kemi, miljöanalys, DNA-undersökningar, odling av mikrober samt att isolera och kvantifiera små mängder organiska molekyler. Meriterande är också kunskaper och erfarenhet av praktiskt arbete med fibermaterial, bioreaktorförsök, bioremediering, GC-MS, LC-MS och NMR. Tjänsten kräver avlagd masterexamen inom biokemi/bioteknik/miljöanalys /organisk kemi/analytisk kemi eller annat för arbetsuppgifterna passande område. Den sökande bör också ha visat god förmåga att praktiskt och självständigt utveckla nya experimentella analystekniker, att genomföra strukturutredning av organiska föreningar och ha visat fallenhet för att självständigt skriva rapporter på engelska.

Anställning:  Tidsbegränsad anställning upp till 2 år

Placeringsort: Sundsvall

Tillträde: Den 2019-06-01 eller efter överenskommelse.

Information om anställningen lämnas av prefekt och professor Erik Hedenström, erik.hedenstrom@miun.se Se projektetens hemsidor www.miun.se/en/Research/research-centers/fscn/research_projects/biorem-fiber/, www.miun.se/Forskning/forskningscentra/fibre_science_and_communication_network/forskning/gronapro/ samt även institutionens hemsida www.miun.se/mot-mittuniversitetet/Organisation/institutioner/che/

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Ansökan ska innehålla styrkt meritförteckning, kopior av betyg och examensbevis, målbeskrivning enligt ovan samt övriga handlingar som önskas åberopas. Ansökan vara Mittuniversitetet tillhanda via vårt rekryteringssystem senast 2019-04-29.

Mittuniversitetet arbetar aktivt för lika villkor och strävar efter att ta tillvara de kvaliteter som mångfald och jämställdhet ger verksamheten. Inför rekryteringsarbetet har Mittuniversitetet tagit ställning till konsultstöd, rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

• Anställnings­form
    Visstidsanställning längre än 6 månader