Saman Rashid blir ny chef för biblioteket

Spara favorit 7 feb februari 2019

Nu är det klart vem som är Mittuniversitetets nya bibliotekschef — Saman Rashid. Han kommer närmast från avdelningen för Ekonomivetenskap och juridik (EVJ) där han har arbetat som avdelningschef fram till årsskiftet.

För Saman Rashid är Mittuniversitetet ingen ny arbetsplats. Han har jobbat här i ett par olika omgångar, den första mellan åren 1993 och 2004 då han bland annat undervisade och forskade inom ämnet nationalekonomi. Efter några års utflykt till andra statliga myndigheter med chefsuppdrag på olika nivåer kom han tillbaka till Mittuniversitetet och Campus Östersund för knappt tre år sedan.
– Från den dagen jag lämnade Mittuniversitetet tänkte jag hela tiden att jag någon gång skulle söka mig tillbaka, så när det dök upp en lektorstjänst som passade mig så sökte jag. Ganska direkt fick jag förtroendet att vara avdelningschef och det har jag varit fram till årsskiftet, säger Saman.

I samma veva dök jobbet som bibliotekschef upp. Saman Rashid  har haft ansvar för biblioteks- och informationssökningsstöd på Folkhälsomyndigheten. Hans intresse för ledarskapsfrågor och breda erfarenhet av att arbeta som chef och ledare fick honom att söka jobbet. Ledningsfrågor och utvecklingsfrågor ligger honom varmt och hjärtat, berättar han:
– Jag tycker att det är spännande och jag vet att jag har både vilja, förmåga och erfarenhet att bidra med. Vi som universitet befinner oss just nu i en intressant utvecklingsfas. Vårt samhälle möter stora utmaningar som Mittuniversitetet både påverkas av och kan vara en del av lösningarna. Genom bibliotekets viktiga roll för universitetet vill jag gärna bidra till den resan.

Som ny bibliotekschef, med tillträde den 1 april, har han för avsikt att först och främst få en samlad bild av verksamheten genom att lära känna sina nya kollegor, både på gruppnivå och individuellt, genom att ta del av deras tankar och åsikter, behov och önskemål samt titta på vilka utmaningar och möjligheter biblioteket står inför.
– Det är prio ett innan sommaren. Det kommer att bli ett viktigt arbete framåt som jag vill göra tillsammans med medarbetarna och genom att lyssna på deras förslag. De är mycket erfarna och kompetenta. Att stödja medarbetarna så att de kan utvecklas och försöka se till så att de får de resurser de behöver ser jag som min huvuduppgift, säger Saman Rashid.

Men det finns ett liv utanför universitetet också, och då ägnar sig Saman helst åt att umgås med sin familj. Med fem barn och två barnbarn hinner man inte med så mycket annat, menar han.
– Det viktigaste i livet är familjen, men jag tycker förstås mycket om att resa och träna också. Och att titta på film älskar jag. ”Återstoden av dagen” med Emma Thompson och Anthony Hopkins är en favorit.