Guldmedalj åt hedersdoktor

Spara favorit 28 nov november 2016

Claudia Mitchell, hedersdoktor vid Mittuniversitetet, har prisats med en guldmedalj och 100 000 dollar. Det är The Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC) som delar ut priset till den mest framstående forskaren inom humaniora och samhällsvetenskap i Kanada.

Claudia Mitchell är professor vid McGill University i Kanada och har alltid varit intresserad av den ”vanliga” människans perspektiv. I sin forskning har hon bland annat utvecklat metoder som bygger på delaktighet i en strävan att hjälpa unga, misshandlade kvinnor i Canada, Sydafrika och Etiopien. ”Vi kan bygga en värld som är säker och trygg – men då måste vi börja med att lyssna till dem som är mest drabbade”, säger hon.

Claudia Mitchell har under två decennier visat en stor passion för social rättvisa i sitt arbete med att hjälpa ungdomar i Kanada och länder som Sydafrika, Rwanda, Ryssland och Etiopien, skriver SSHRC. I sin forskning har hon dessutom utarbetat visuella metoder som bland annat går ut på att låta unga människor, lärare och vårdpersonal ägna sig åt film, fotografering och arkivering i arbetet med att förebygga HIV och AIDS.

Läs mer om priset