Mittuniversitetet i samarbete med tekniska universitetet i Mombasa, Kenya

Spara favorit 21 mar mars 2018

Kursutbyte, samarbete och i förlängningen en möjlighet för lärar- och studentutbyte. Det är syftet med samarbetet mellan Mittuniversitetet och Technical University of Mombasa.

I veckan har Mittuniversitetet haft besök av två representanter från Technical University of Mombasa. Det är område hälsovetenskap som i flera år har haft ett samarbete med motsvarande avdelning på universitetet i Mombasa, och efter att representanter från Mittuniversitetet i flera omgångar rest till Kenya var det nu Kenyanernas tur att komma till Sverige.

– Den här platsen är underbar, kurserna här är unika och dynamiska och vi behöver det här samarbetet, säger dr Shadrak Yonge, avdelningschef på hälsoavdelningen vid Technical University of Mombasa.

Shadrak Yonge är i Sverige tillsammans med universitetets rektor tillika dekan Josiah Odalo. De började sin resa på campus i Östersund med seminarier och besök på olika forskningscentra. Vid Nationellt Vintersportcentrum fick de själva göra balanstester, kliva in i höjdlabbet och se när testledaren Hampus Lindblom testade en OS-bana på rullband. Onsdag gick resan vidare till Sundsvall för bland annat lunch med rektor Anders Fällström.

– Internationalisering är viktigt och vi vill utöka våra samarbeten, därför är det extra roligt att Josiah Odalo och Shadrak Yonge kommer och besöker Mittuniversitetet, säger Anders Fällström.

Redan nu står det klart att Mittuniversitetet och Technical University of Mombasa kommer samarbeta kring ett antal onlinekurser. Men målet är ett ännu djupare samarbete.

– Vi söker just nu bidrag från Linnaeus-Palme så vi kan ha ett studentutbyte mellan oss och Mombasa. Vi sökte även i fjol men fick nobben, nu har vi precis skickat in en ansökan och hoppas på bidrag i år, säger Björn Jacobsson, lektor vid avdelningen för Hälsovetenskap.

Linnaeus-Palme programmet finansieras av Sida och administreras av Universitets- och högskolerådet. Via programmet kan lärosäten söka bidrag för att samarbeta med lärosäten i låg- och medelinkomstländer. Shadrak Yonge och Josiah Odalo reser tillbaka till Kenya på söndag.