Slutrapport klar om IT:s sårbarhet

Spara favorit 31 okt oktober 2018

Rapporten blir ett underlag i den fortsatta processen att utveckla IT-verksamheten.

I riskanalysen som föregick beslutet att organisera om förvaltningen uttryckte arbetstagarna en allvarlig risk för kompetensflykt för IT-verksamheten. Den beskrevs som personberoende och att det finns brister i systematisk kompetensöverföring. IT-avdelningens ansvar för verksamhetskritiska system, och personberoendet gör verksamheten sårbar. Rektor beslutade därför att en sårbarhetsanalys av IT-verksamheten skulle genomföras.

Sören Berglund, CIO/IT-chef vid Umeå universitet, fick i uppdrag att göra utredningen och beskriva risker med tekniska lösningar, IT-system och andra centrala IT-resurser samt att föreslå åtgärder som minimerar effekter av dessa risker. Under augusti och september har han bland annat intervjuat ett tiotal personer vid Mittuniversitetet, både i Sundsvall och Östersund.

Sören Berglund har nu återrapporterat utredningen muntligt till universitetsledningen och IT-avdelningen, samt överlämnat den skriftliga slutrapporten med förslag till handlingsplan till förvaltningschefen.

Ansvaret för den fortsatta processen ligger på förvaltningschefen, som ansvarar för att en plan tas fram i dialog med berörda chefer och de fackliga parterna.

- Min tanke är att en del kommer att hanteras av den nya chefen för avdelningen för infrastruktur, annat blir särskilda åtgärder, kommenterar Lotten Glans.

SlutrapportLyssna